Święto podtarnowskich rolników w Ryglicach
Dożynki były okazją do wspólnego świętowania zbiorów przez rolników z całego powiatu tarnowskiego. Do Ryglic przyjechały delegacje podtarnowskich gmin wraz grupami wieńcowymi, wójtami i burmistrzami. Towarzyszyły im również koła gospodyń wiejskich, reprezentujące poszczególne gminy, które później częstowały gości specjalnie przygotowanymi z tej okazji smakołykami oraz lokalnymi potrawami i wypiekami.
- Dożynki to radość i odpoczynek po ciężkiej pracy. To też okazja, aby podziękować za trud rolniczej pracy, dzięki której na naszych stołach nie brakuje chleba. Dzięki której zapewnione jest bezpieczeństwo żywnościowe naszego kraju - mówił ze sceny starosta tarnowski Roman Łucarz.
Chwilę wcześniej, razem z burmistrzem Ryglic Pawłem Augustynem, odebrali od starostów dożynek - Renaty i Adama Fijołków chleb upieczony z mąki z tegorocznych zbiorów.
Konkurs wieńca dożynkowego, odznaczenia i koncerty. Wystąpili Mateusz Mijal i Red Queen
Areną wydarzenia był Rynek w Ryglicach. Wspólne świętowanie poprzedziła msza św. dziękczynna, odprawiona w kościele parafialnym. Po niej delegacje poszczególnych gmin, ubrane w tradycyjne stroje, przeszły na plac niosąc ze sobą piękne wieńce dożynkowe, które oceniano następnie w specjalnym konkursie. W kategorii wieńca tradycyjnego przyznało dwie pierwsze nagrody – gminie Wierzchosławice (Rudka) i gminie Ryglice (Joniny), a w kategorii wieńca współczesnego zwyciężył wieniec z gminy Tarnów (Łękawka).
Podczas dożynek przyznano odznaki honorowe „Zasłużony dla rolnictwa”. Otrzymali je: Antoni Dąbrowski, Adam Fijołek, Józef Piątek i Roman Sokołowski, a „Zasłużony dla kultury polskiej” Marta Piątek i Zbigniew Kumięga.
Nie mogło zabraknąć występów zespołów ludowych, w tym gości z Węgier, a wieczorem na scenie odbyły się koncerty Mateusza Mijala i Red Oueen.
Było wiele stoisk gastronomicznych, na których można było popróbować smaki regionu. „Pasieki, miód w kuchni i tradycje kulinarne powiatu tarnowskiego” - to tytuł przedsięwzięcia, które realizowane było w Ryglicach przez Tarnowską Organizację Turystyczną w ramach projektu Województwa Małopolskiego „Małopolska Pszczoła 2023”. Powstała specjalna strefa składająca się z stoisk wystawienniczych, warsztatowych i edukacyjnych z udziałem pszczelarzy. Były pokazy kulinarne przedstawiające, jak można wykorzystać miód w kuchni.
Bądź na bieżąco i obserwuj
- Najpiękniejszy ogród w regionie tarnowskim u progu lata wygląda baśniowo
- Obłoki srebrzyste nad Tarnowem. To wyjątkowe zjawisko na niebie
- Gdzie opalać się w Tarnowie i regionie? Zobaczcie najlepsze miejsca
- Tarnów na Instagramie wygląda przepięknie! Zobaczcie cudowne zdjęcia internautów
- Tarnów w latach 90. Aż trudno uwierzyć, że tak wyglądał!
- Wsi sielska, anielska. Oto 11 najmniejszych miejscowości regionu tarnowskiego
Pod Tarnowem powstanie muzeum ziemiaństwa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?